ARTIKEL SEBELUM

29/08/15

Lebih 200 ribu berhimpun di Dataran MerdekaKUALA LUMPUR, 29 Ogos: Dianggarkan lebih 200,000 peserta Bersih 4.0 sedang membanjiri Dataran Merdeka ketika ini setelah mereka yang berhimpun di lima lokasi sebelum ini, iaitu Sogo, Masjid Negara, pasar Seni, Dataran Maybank, dan Brickfields mula memasuki kawasan itu.

IMG-20150829-WA0068Mereka yang terdiri daripada pelbagai kaum, usia dan latar belakang dihiburkan dengan nyanyian oleh kumpulan BangsArt sambil turut menyanyi bersama. Vokalisnya Amir Abd Hadi turut melaungkan Slogan “hidup rakyat” sambil diiringi ketukan dram.

Kelihatan beberapa pemimpin NGO dan parti politik, antaranya Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah, Presiden KEADILAN Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Pengerusi Gerakan Harapan Baru (GHB) Mat Sabu, dan ramai lagi mula memasuki kawasan itu.

Kumpulan dari Dataran Maybank yang turut ada di dalamnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tiba disambut dengan sorakan dan tepukan tangan peserta BERSIH 4.Pengerusi BERSIH, Maria Chin dalam ucapannya berkata, semua peserta perhimpunan hari ini datang kerana mereka adalah “rakyat Malaysia” untuk menyampaikan mesej kepada kerajaan.

Kata Maria, Perdana Menteri tidak bertanggungjawab kerana amalan rasuah berlaku dalam negara ini.“Oktober ini kita mesti usulkan undi tidak percara kepada perdana menteri,” katanya.
Sementara itu, bekas pengerusi Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan pula berkata, rakyat Malaysia sudah bersatu dan ini merupakan pencapaian yang amat membanggakan.
Jelasnya, rakyat berkumpul demi menyatakan tuntutan mereka kepada kerajaan Umno Barisan Nasional.

“Kita mahu kerajaan yang bersih, pilihan raya yang bersih, pentadbiran yang bersih, dan negara yang bersih.“Saya tahu kerajaan Umno dengar, saya nak katakan bahawa perhimpunan ini adalah suara rakyat yang mahu sampaikan tuntutan mereka,” katanya.

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud