ARTIKEL SEBELUM

30/04/15

Minyak naik, KPDNKK kata tunggu malam ini

SHAH ALAM -‎ "Tunggu malam inilah, lagi dua jam saja, harga yang baru kita tidak boleh cakap sekarang, tunggulah".

Demikian respon Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Seri Alias Ahmad ketika ditanya mengenai khabar angin kenaikan harga minyak RON95 yang dikatakan akan mengalami kenaikan sehingga RM0.20 iaitu dari RM1.95 seliter ke RM2.15 seliter sepertimana yang tersebar di media sosial.

Mengulas lanjut Alias berkata, untuk mengetahui sama ada khabar angin itu benar atau tidak beliau tegaskan bahawa semua pihak harus menunggu kenyataan rasmi daripada KPDNKK malam ini.

"Hendak tahu benar tidak benar kamu (Sinar Online) tunggu malam ini, ada perutusan, tunggu kita akan sampaikan," katanya ketika dihubungi Sinar Online.,

Sementara ketika ditanya mengenai laporan sebuah portal yang mengatakan harga minyak RON95 akan naik, beliau menafikan perkara tersebut.

"Tiada siapa (dari pihak KPDNKK) yang cakap, dia cuba buat provoktif, " katanya.

Harga minyak negara akan disemak berdasarkan harga minyak dunia, kerajaan mulai 1 Disember 2014 telah memansuhkan subsidi untuk petrol RON95 dan diesel, mulai tarikh itu juga penetapan harga minyak runcit RON95 dan diesel mengikut kaedah pengapungan terkawal.

 Sinar Online

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud