ARTIKEL SEBELUM

7/10/14

Ahmad Maslan dikecam kerana pertahan kenaikan harga minyak

 Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan dilabel sebagai pengampu kerana membodek bosnya dengan mempertahankan keputusan Putrajaya memotong subsidi bahan api. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 Oktober, 2014.

Rakyat Malaysia melepaskan kemarahan mereka di media sosial, mengecam Datuk Ahmad Maslan kerana mempertahankan keputusan kerajaan menaikkan harga petrol RON95 sebanyak 20 sen sejak 2 Oktober.

Mereka yang marah dengan tindakan Putrajaya memotong subsidi bahan api itu, merasa jengkel dengan kenyataan timbalan menteri kewangan itu yang Datuk Seri Najib Razak merupakan satu-satunya perdana menteri yang menurunkan harga minyak ketika harga di pasaran jatuh pada 2009.Dakwaannya itu dimuat naik dalam laman Twitter pada 3 Oktober dan disertakan dengan paparan grafik untuk menjelaskan secara terperinci berapa banyak harga minyak meningkat naik pada 1990 hingga 2013.

Ia menunjukkan peningkatan yang stabil dalam harga petrol daripada RM1.10 seliter pada tahun 2000 kepada RM2.70 pada bulan Jun 2008.

Pada September 2009, lima bulan selepas Najib menjadi perdana menteri, harga minyak turun kepada RM1.80 seliter.

Dalam posting yang sama, Ahmad menulis: "Najib merupakan satu-satunya perdana menteri yang menurunkan harga minyak. Apabila berkaitan dengan penurunan adakah sesiapa tampil berterima kasih kerana beliau berbuat demikian? Ada tak? Atau mereka buat-buat tak ingat?"

Majoriti mereka yang mengulas postingnya melabel Ahmad sebagai pengampu kerana membodek bosnya dengan mempertahankan keputusan Putrajaya mengambil dasar yang tidak popular.

"This is the man I like to have in my office. The way he jacks, ten tons also ‘kalah’,” (Ini orang yang saya hendak di pejabat saya. Cara dia membodek, 10 tan pun kalah) kata seorang pengguna Facebook menggunakan nama “West Wood”.

Pengkritik lain pula memberi komen lebih kesat dan segelintir daripada mereka menggunakan ayat biasa untuk membalas kembali kenyataan Ahmad dalam laporan The Malaysia Insider seperti "bodoh", "rasa nak muntah" dan "mati".

Setakat ini Ahmad merupakan di antara anggota pentadbiran Najib yang menulis mengenai pemotongan subsidi‎ di laman sosial Twitter.

Kebanyakan menteri dan ahli politik yang aktif di laman sosial itu tidak berani mengulas mengenai isu tersebut.

Petrol RON 95 naik sebanyak 20 sen kepada RM2.30 seliter manakala minyak diesel pula kini berharga RM2.20 seliter.

Pemberi komen lain mempersoalkan Ahmad kerana tidak memberi penekanan mengenai kesan daripada kenaikan minyak yang akan menyebabkan peningkatan harga barangan dan perkhidmatan yang akan menyebabkan inflasi.

"Pertama, ketika harga minyak turun pada 2009, adakah harga barangan juga turun?" kata individu bernama Sham Ridzuan di Twitter.

"Keduanya, bagaimana dia tahu kita tidak pernah berterima kasih kepada Najib," soal Ridzuan.

Pengguna laman sosial dikenali Ben Yap berkata, kerajaan memotong subsidi namun tidak melakukan yang terbaik menolong rakyat untuk meningkatkan pendapatan untuk berdepan kenaikan kos sara hidup.

"Mereka patut memotong semua subsidi termasuk gaji minimum di semua sektor, membatalkan permit pekerja asing untuk meningkatkan pengambilan pekerja tempatan dan pembayaran perkhidmatan awam.

"Adakah mereka akan berbuat demikian, menghapuskan subsidi sedikit demi sedikit tanpa membuat perubahan dalam kehidupan (gaji, kadar faedah) hanya akan mencetuskan inflasi.

‎"Pakar ekonomi kedai kopi seperti saya boleh melihat kesan mudarat dari pemotongan subsidi. Siapa dan apa yang menteri kita lakukan? Hairan apakah kelayakan mereka untuk jawatan tersebut?"

Pengguna Twitter Mhchemat mengkritik Ahmad kerana merendah-rendahkan pemikiran rakyat Malaysia dengan mengucapkan terima kasih kerana memahami rajah tersebut.

"Isunya bukan kerana kami tidak faham, namun isu yang sebenarnya adalah rakyat merasa terbeban. Anda menaikkan sedikit tetapi secara berterusan itu ok. Tapi 20 sen tidak ok.

"Encik menteri, adakah anda tahu apabila hujung bulan kebanyakan rakyat hanya mempunyai RM50 dalam poket mereka?"

Manakala sesetengah pemberi komen ‎memberi kritikan dengan sudut berbeza dan mendakwa Ahmad cuba mengelirukan rakyat meletakkan harga beberapa jenis minyak dan menyenaraikan dengan bentuk turutan bermula 2000 hingga 2013.

Pengguna Facebook Chai Kian Hee mendakwa, rajah grafik tersebut disalah anggap sebagai RON95, kerana jenis petrol itu hanya berada dalam pasaran‎ pada 2009.

Sebelum September 2009, pengguna hanya mempunyai pilihan sama ada RON97 dan RON92.- TMI

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud