ARTIKEL SEBELUM

18/09/14

MB baru Selangor angkat sumpah Selasa ini

 

Menteri besar baru Selangor akan mengangkat sumpah pada jam 10 pagi Selasa depan di Istana Alam Shah, Klang.

Perkara itu disahkan oleh Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani.

Difahamkan, kad undangan untuk upacara itu dilapor sudah dihantar kepada pemimpin-pemimpin negeri, wakil rakyat dan orang-orang kenamaan.

Menurut Mohamad Munir lagi, pilihan menteri besar baru itu akan didedahkan kemudian dan keputusan akhir telah dibuat.

Beliau ketika dihubungi bagaimanapun enggan mendedahkan menteri besar baru itu daripada parti mana.

Istiadat itu difahamkan akan diadakan di Balairong Seri istana dan tetamu undangan dikehendaki memakai pakaian kebangsaan dan bersongkok hitam.

Bernama melaporkan, mereka difahamkan Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa Azmin Ali calon yang bakal mengangkat sumpah jawatan tertinggi pentadbiran negeri Selangor itu.

Namun, lapor agensi berita nasional, ketika diminta mengulas perkara itu, Munir enggan mengesahkannya.

Sementara itu, PKR dan DAP Selangor ketika dihubungi Malaysiakini berkata mereka masih tidak tahu menahu berhubung siapakah calon pilihan sultan itu.

Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail dan timbalannya Azmin Ali juga ketika dihubungi berkata mereka masih belum menerima undangan ke istiadat itu daripada pihak istana.

Ditemui di Muktamar PAS di Johor hari ini, exco Selangor daripada PAS Sallehen Mukhyi enggan mengulas berhubung spekulasi sekitar calon berpotensi.

Nama-nama dilihat berpotensi setakat ini termasuk Azmin, anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok daripada PKR Ijok rep Idris Ahmad, Pesuruhjaya PAS Selangor Iskandar Samad dan ADUN PAS Sijangkang Yunus Hairi.

Sementara itu, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali dan seorang lagi exco PAS Iskandar

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud