ARTIKEL SEBELUM

12/10/13

Elaun ketua pembangkang perkembangan baik – Khir

SHAH ALAM: Bekas Menteri Besar Selangor, Dr Mohamed Khir Toyo memandang positif terhadap pemberian elaun kepada Ketua Pembangkang Dewan Negeri Selangor.

“Ini satu perkembangan yang baik,” katanya kepada TV Selangor hari ini.

Rabu lalu, Kerajaan Selangor mengumumkan pemberian elaun kepada ketua pembangkang, antaranya elaun tetap, elaun pemandu, elaun setiausaha kerja dan kereta rasmi kerajaan berjumlah RM8,620 sebulan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri meluluskan keistimewaan tambahan kepada Ketua Pembangkang Dewan Negeri Selangor mengikut Seksyen 5 Enakmen Anggota Pentadbiran dan Ahli Dewan Negeri (Saraan) 1980.

Mohamed Khir berkata, pemberian elaun itu perlu disusuli dengan memperkasa peranan ketua pembangkang dalam sistem demokrasi di Selangor dengan memberi lebih akses dalam semua aktiviti di Selangor.

“Kita harap kerajaan negeri lebih terbuka untuk melihat semua program dan projek di Selangor dapat dikongsi bersama,” katanya.

Ketika beliau masih menteri besar, Mohamed Khir mengakui, ketua pembangkang tidak diberi kemudahan sama kerana situasi dan peranan pembangkang berbeza berbanding masa kini.

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud