ARTIKEL SEBELUM

5/09/10

KHASIAT ANTARA KURMA & KISMIS







Antara Khasiat KURMA :


  • Kalori tinggi,mudah dihadam..sesuai ketika berbuka puasa
  • Bantu rendah risiko serangan angin ahmar
  • Kandungan karbohidrat tinggi,beri tenaga maksimum
  • Mengandungi zat Kalium( di samping magnesium,potasium & kalsium)... yg baik utk kebaikan jantung & pembuluh darah,di mana ia berfungsi membetulkan denyutan jantung,mengaktif pengecutan otot & mengatur tekanan darah
  • Gula dlm kurma mudah diserap dlm tubuh ,maka ia adalah buah yg PALING IDEAL utk hidangan berbuka /sahur
  • Ada pelbagai vitamin
  • Kaya dgn serat yg membantu melancar & mengaktif fungsi usus,maka ia permudah pembuangan air besar.
  • Mengandungi asid amino,Triptofan yang blh menenangkan perasaan!

KISMIS


  • Mengandungi sebatian yang mampu menurun kolesterol.Sekiranya diamal pengambilan 400 kalori kismis setiap hari blh menurun 8% kolesterol dlm darah
  • Bebas kolesterol,rendah natrium,bebas lemak selain kaya vitamin,mineral,zat besi,serat & kalsium
  • Sabda Nabi Muhammad SAW :
"Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Dan Nabi Muhammad SAW jua bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, mengelokkan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan keletihan".


  • Imam Ali a.s bersabda :

"Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".

"Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa".

  • Dinyatakan di dlm kitab At-Tib An-Nabawi (perubatan nabi) dalam hadis yang bermaksud :

"Sebaik-baik makanan ialah buah zabib (kismis),ia menghilangkan keletihan,menguatkan urat saraf,meredakan kemarahan,mencerahkan warna kulit dan mengharumkan bau hidung & mulut"

  • Imam Zuhdi berkata :
"Barangsiapa yang ingin menguatkan daya ingatan hendaklah ia kerap memakan anggur kering"

  • Kandungan polyphenolic phytonutrients mempunyai fungsi antioksidan yang sangat baik utk kesihatan & menghalang kerosakan mata
  • Antioksidan boleh mencegah tumor,kanser & menjaga kesihatan jantung

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud