ARTIKEL SEBELUM

25/07/15

Mat Sabu enggan ulas isu sumpah bai'ahGEORGETOWN - Bekas Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu semalam ‎cuba mengelak daripada menjawab persoalan bahawa beliau boleh dirujuk di bawah sumpah bai’ah talak tiga sekiranya keluar Pas.‎

Sebaliknya, pengerusi Gerakan Harapan Baru (Harapan Baru) itu berkata, beliau hanya berpegang kepada kenyataan Mufti Negeri Pulau Pinang, Datuk Wan Salim Wan Mohd Noor bahawa sumpah bai'ah tidak boleh dikaitkan dalam politik.

"Saya bukan ahli agama jadi saya berpandu kepada pandangan mufti negeri," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran Pasma dan Harapan Baru peringkat negeri di sini, semalam.

Terdahulu Mufti negeri, Wan Salim menegaskan sumpah bai’ah talak tiga oleh semua wakil rakyat Pas sama sekali tidak sah dan tidak seharus dikaitkan dengan politik.

Isu sumpah bai’ah berbangkit ekoran tindakan wakil rakyat Pas menubuhkan parti Harapan Baru selepas kalah dalam pemilihan pada Muktamar Pas ke-61.

Baru-baru ini, Pesuruhjaya Pas Kelantan yang juga Menteri Besar negeri itu, Datuk Ahmad Yakob telah menegaskan, perkara itu terkandung dalam lafaz bai’ah atau sumpah taat setia yang dibuat setiap wakil rakyat Pas di negeri tersebut sejak 2004.

Mat Sabu yang masih mengaku dirinya masih sebagai ahli Pas berkata, isu keahliannya akan dipecat secara automatik selepas Harapan Baru berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Penubuhan (RoS) kelak.

"Keahlian Pas saya akan dengan sendiri terkeluar apabila saya menyertai parti lain," katanya.

Menurutnya, parti yang berdaftar itu akan menggugurkan perkataan 'Gerakan' dan ada cadangan untuk guna Parti Progresif Islam.

"Kami masih belum menetapkan nama parti dan kami sedang berurusan dengan Jabatan Pendaftaran (RoS) bagi menetapkan satu nama parti yang sesuai. Hanya RoS mempunyai kuasa untuk menilai dan meluluskan sesuatu nama parti," katanya.

Sementara itu, ditanya siapa yang akan mengetuai parti politik baharu tersebut kelak sebagai presiden, Mat Sabu berkata, perkara berkenaan hanya akan diputuskan apabila parti politik baharu itu diluluskan secara rasmi. - Bernama

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud