ARTIKEL SEBELUM

14/09/13

Ops Bubar: PAS Perak harap tiada provokasi

 

KUALA LUMPUR: PAS Negeri Perak merakamkan simpati terhadap 13 orang kena tuduh berikutan Mahkamah Seksyen Kuala Kangsar telah menjatuhkan hukuman 2 tahun penjara dan denda RM5,000 setiap seorang, hari ini.

“Kami, PAS Perak dan juga Pakatan Rakyat (PR) Negeri Perak akan berusaha membantu semua yang kena tuduh dan tindakan selanjutnya telah diambil oleh pasukan peguam bagi memohon rayuan di atas hukuman yang telah dikenakan oleh mahkamah.

“Saya tekankan, kami menghormati keputusan mahkamah tersebut dan dalam masa yang sama mengharapkan tiada sebarang tindakan berbentuk provokasi yang akan diadakan,” ujar Pesuruhjayanya, Ustaz Abu Bakar Hussien.

Justeru, katanya berikan kepercayaan kepada pasukan peguam bagi mendapatkan keadilan bagi mereka yang terlibat.

“Saya menyeru agar semua pihak memanjatkan doa agar keputusan kelak yang akan berpihak kepada kita semua,” ujarnya yang juga Adun Titi Serong dalam satu kenyataan.

Beliau juga sarankan agar diadakan solat-solat hajat dan munajat bagi mendapatkan kebaikan kepada mereka yang terlibat.

Ustaz Abu Bakar mengharapkan semua ahli keluarga mereka yang terlibat agar bersabar dan sentiasa berdoakan agar 13 orang kena tuduh tersebut diberikan kekuatan sebelum proses rayuan yang akan dikemukakan kelak.

“Saya juga telah mengarahkan PAS awasan yang terlibat dimana jika terdapat orang yang kena tuduh di tempat mereka agar membantu ahli keluarga mereka bagi meringgankan beban.

“Ini kerana kami dimaklumkan bahawa kebanyakkan mereka yang terlibat menghadapi masalah kewangan yang amat diperlukan bantuan setelah mereka kini dipenjarakan,” ujarnya lagi.

PAS Perak juga, jelasnya telah mengarahkan semua PAS kawasan agar melancarkan tabung khas bagi tujuan membantu ahli keluarga mereka yang terlibat.

Bagi tujuan yang sama juga untuk memudahkan mana-mana pihak yang ingin menyalurkan sumbangan melalui akaun Maybank Berhad atas nama Parti Islam Se-Malaysia (PAS) – 558453100225.

Untuk keterangan lanjut boleh berkunjung ke Pejabat PAS Perak, No. 13, Medan Istana 3, Bandar Ipoh Raya, Ipoh atau hubungi talian 05-2557231.- Harakahdaily

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud