ARTIKEL SEBELUM

26/08/13

Lagi menteri sokong Waytha Moorthy letak jawatan

KUALA LUMPUR - Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini menyokong gesaan supaya Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri P.Waytha Moorthy meletak jawatan jika tidak berpuas hati dengan tindakan polis.

Beliau berkata, Waytha Moorthy dilihat gagal mengawal emosi dan mendahulukan kepentingan politik berbanding sikap tanggungjawab secara kolektif sebagai anggota Kabinet.

"Saya setuju sangat dengan Zahid...apa yang disebut 101 peratus betul.

Sebagai anggota Kabinet, kita tidak boleh meletakkan kepentingan peribadi melebihi pertimbangan secara kolektif," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau mengulas cabaran Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini supaya Waytha Moorthy berhenti memegang jawatan berikutan tidak puas hati dengan kematian lima lelaki dipercayai anggota kongsi gelap dalam operasi polis di Pulau Pinang, baru-baru ini.

Hishammuddin berkata, beliau dan Zahid masing-masing mempunyai pandangan peribadi, namun sebarang pertimbangan atau kenyataan yang dibuat sebagai anggota kabinet sentiasa berlandaskan tanggungjawab kolektif.

"Sekiranya saya beremosi dalam membuat keputusan kes tragedi bas di Genting Highlands baru-baru ini, saya akan hentikan semua perkhidmatan bas ke Genting.

"Tetapi saya tidak boleh ikut emosi dan harus membuat keputusan berdasarkan kepimpinan yang waras," tegas Hishammuddin yang juga Pemangku Menteri Pengangkutan.

Waytha Moorthy sebelum ini mempersoal tindakan polis kerana mendakwa sukar mempercayai berlaku kejadian tembak-menembak selepas melihat gambar mayat. - Bernama

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud