ARTIKEL SEBELUM

16/09/15

3 polis cedera, dibawa ke hospitalTiga anggota polis tercedera semasa berlakunya kekecohan di hadapan pintu gerbang Jalan Petaling, kata Timbalan Pengarah Jenayah Komersial dan Risikan SAC Roslan Abdul Wahid.

Katanya, ketiga-tiga mereka telah dibawa ke hospital dan hanya cedera ringan.

Selain itu, beliau juga memberitahu, polis terpaksa mengguna meriam air kerana peserta himpunan ingin merempuh kawasan perniagaan di kawasan itu.


"Kami perlu gerakkan aset, FRU (Unit Simpanan Persekutuan) dan tambah halangan keselamatan. Ketika itu kami cuba bercakap dengan mereka jangan rempuh halangan.

“Ada lima, enam kumpulan kecil tanpa pemimpin dan tiada kawalan.

"Apabila FRU tiba, kami cuba kekalkan supaya mereka tidak berlaku ganas," katanya kepada pemberita.

Polis antirusuhan petang tadi menggunakan meriam air untuk menyuraikan peserta Himpunan Rakyat Bersatu di ibu negara setelah terdapat peserta enggan berganjak dari Jalan Petaling.

Sebelum ini terdapat peserta membaling pasukan FRU dengan botol plastik selain membuat provokasi kepada polis, termasuk menggelar mereka “barua Cina”.

Lautan manusia berbaju merah hadir dalam perhimpunan hari ini, yang dilihat menyatakan sokongan kepada pentadbiran perdana menteri selain menyatakan bantahan kepada BERSIH 4 sebelum ini.

Polis hanya memberikan kebenaran berhimpun di Padang Merbok sahaja.

Kejadian di Jalan Petaling berlaku ketika kumpulan di Padang Merbok sedang bersurai.- mkini

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud