ARTIKEL SEBELUM

11/07/13

PAS cadang rayu petisyen Dun Selising

 

KOTA BHARU: Hakim Mahkamah Pilihan Raya, Datuk Zamani Abdul Rahim hari ini menolak petisyen difailkan PAS bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Selising.

Ekoran itu peguam Hanipa Maidin (gambar) berkata, PAS bercadang mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan hakim tersebut.

Manakala bantahan awal dikemukakan PAS terhadap petisyen kawasan parlimen Bachok, Dun Gaal dan Dun Jelawat juga ditolak dengan kos kerana dianggapnya tidak ada merit.

Hakim menetapkan kos sebanyak RM30,000 bagi setiap satu petisyen.

Bagaimanapun Hanipa meminta dikurangkan jumlah tersebut, lebih-lebih lagi sekarang sempena bulan Ramadan dan hakim terbabit juga pertama kali mengendalikan kes petisyen.

Ekoran itu hakim menetapkan 12 hingga 15 dan 18 hingga 22 Ogos bagi pembicaraan petisyen parlimen Bachok dan Dun Jelawat.

Manakala bagi Dun Gaal pula ditetapkan perbicaraan pada 1 hingga 5 September.

Sebelum ini PAS memfailkan petisyen bagi Dun Selising, Air Lanas dan Kok Lanas, manakala PKR bagi parlimen Machang dan Ketereh.

BN pula memfailkan petisyen bagi Parlimen Bachok, Dun Jelawat, Dun Gaal, Dun Mengkebang dan Dun Manek Urai.

Pada pilihan raya umum lalu Dun Selising dimenangi BN dengan majorit1 104 undi. Dun Air Lanas juga dimenangi BN majoriti 47 undi dan Dun Kok Lanas (BN) 169 undi.

Parlimen Machang dan Ketereh pula dimenang BN. Parlimen Bachok, Dun Jelawat, Gaal, Mengkebang dan Manek Urai dimenangi PAS.

Barisan peguam PAS diketuai Hanipa turut disertai beberapa lagi peguam termasuk Hisham Fauzi, Zulkifli Alawi, Rashid Mohamad, Firdaus Mohd Yusof, Ahmad Mustaki, Sharuddin Mohamad dan Mumtaza Mohd Mokhtar.

Manakala Datuk Mohd Hafarizam Harun, Abu Bakar, Nor Azli Ahmad, Alias Mohd Nor dan Rohana Ariffin mewakili Umno.

Pegawai Pengurus Pilihan Raya dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pula diwakili Azizan Arshad.

Perbicaraan hari ini juga menyaksikan perdebatan antara Hisham dan peguam mewakili Umno. Hafarizam membantah kehadiran Sivarasa, Latefa Koya dan Hafeez sebagai peguam PKR bagi petisyen parlimen Machang.

Hafarizam menyifatkan tiga peguam terbabit tiada autoriti kerana tidak dilantik pada peringkat awal ketika petisyen dikemukakan.

Namun hujah itu dibantah Hisham yang menyifatkan Sivarasa sepatutnya diberi peluang berhujah memandangkan pempetisyen ada hasrat melantik mereka.

Hakim kemudian membuat keputusan menerima bantahan tersebut dan Sivarasa tidak ada hak untuk mewakili pempetisyen.

Hakim juga menetapkan pada 8 hingga 12 September bagi mendengar bantahan awal petisyen parlimen Machang dan perbicaraan kes berkenaan sekiranya bantahan awal ditolak.

posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud