ARTIKEL SEBELUM

22/01/10

Setahun Kudeta di Perak

PUNCA SEGALA KEMELUT DI PERAK


Kita buat sidang akhbar pada hari ini bahawa sudah setahun rampasan berlaku dengan kita menjemput para wartawan dan bloggers dan ada minum pagi bersama, demikian mukaddimah MB Pakatan Rakyat Perak, Ds. Nizar Jamaluddin semasa sidang akhbar dan minum pagi sempena Setahun Kudeta di Perak oleh BN.

Sidang media itu dihadiri oleh hampir semua pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat Perak bersama ADUN PR yang lain.

Kata Ds. Nizar " Kami masih memberikan khidmat kami kepada rakyat, dan menjadi tulang belakang kepada mereka untuk berurusan dengan jabatan kerajaan".

MB Rakyat itu juga menegaskan sebelas bulan kita memerintah diPerak dengan prinsip adil, amanah, telus, wibawa dan berkebajikan.

Sepanjang 11 bulan lepas banyak yang mereka lakukan adalah meniru dari apa yang dimulai oleh PR, katanya..

Kita mahu rakyat Perak diberikan proses demokrasi diletak ditempat yang sepatutnya.

Semasa 11 bulan BN memerintah, apa saja perkhabaran BN adalah kata-kata yang tidak ada makna selagi pelabur asing tidak melakukannya.

Kami telah mencapai 3.2 billion pelaburan dan laporan audit negara selama kita memerintah ialah cukai tanah tertinggi melebihi kutipan zaman BN selama 184 juta melebihi zakat 58 juta, masa BN tidak setinggi itu, jelasnya.

Belanjawan haram BN selama 20 minit, hasil balak mereka dianggarkan 17 juta sahaja. Masa PR sebanyak 40 juta. Ini boleh dinilai oleh rakyat, masa BN kita tak tahu mana pergi.

Masa kita memerintah kita berikan RM1,000 kepada yang masuk IPTA, dia juga teruskan, sebelum ini hanya pinjaman sahaja.

Hak milik tanah juga diteruskan oleh BN dengan istilah yang lain.

Selama 11 bulan kita telah berjaya mengadakan hubungan yang baik dengan Jabatan Kerajaan disemua peringkat dan mereka memberikan kerjasama yang baik juga. Namun selepas kita ditendang dan mereka tetap menghormati kami dan berikan kerjasama yang baik.

Ds. Nizar juga menegaskan dan yakin pada pilihanraya akan datang insyaAllah rakyat akan tetap memilih PR dan kita akan melakukan yang terbaik melalui manifesto kami.

Kita akan satukan manifesto PR Perak dan tawaran PR Pusat dan ditawarkan kepada rakyat.

Beliau juga mengulangi bahawa kaedah yang dilakukan BN di Perak adalah rampasan kuasa dan bukannya peralihan kuasa seperti yang diwar-warkan oleh BN, "ini adalah rampasan kuasa. Tidak menggunakan cara politik yang baik, ini kudeta". katanya.

Habuan sek dan rasuah dari Islam adalah haram. Jelas merujuk kepada 3 ADUN PR yang melompat.

Pada kesempatan itu beliau menegaskan " Kita mencapai tahap hormat menghormati antara semua kaum semasa 11bulan berkuasa, ini kita rasakan "

Kakitangan kerajaan semasa PR memerintah menurut beliau tidak mendapat tekanan politik, mereka katakan kepada kami, sekarang ini bila BN ambil alih, mereka ditekan, dan ada ditukar, komuniti media ada 7 orang yang ditukar, jelasnya.

Menyentuh mengenai manifeto beliau mahukan rakyat nyatakan hasrat kami untuk dibincangkan dalam JawatanKuasa Manifesto.

Sementara itu, Exco Kanan Pakatan Rakyat Perak yang juga Pengerusi DAP Negeri, Dato Ngeh Khoo Ham bila menjelaskan isu pemberian geran kekal, menafikan hanya memberi manfaat untuk orang Cina tidak betul langsung, sedangkan orang Melayu juga mendapat manfaat. Dalam sepanjang pentadbiran kami ada pertambahan kampung tersusun 320 hektar tanah dan memberi manfaat kepada orang Melayu.

Kita membantu rakyat tanpa mengira kaum. Kami telah meluluskan.

Kita meluluskan 33 kawasan untuk masjid dan surau, 22 untuk kuil, gereja dan sikh, lulus pembinaan dewan, tadika dan RT.

Di Gua Tempurung mereka lulus untuk 5 tahun, kita lulus untuk 99 tahun dengan syarat bina dalam tempoh yang ditetapkan, lulus tempat kebajikan OKU, bakar mayat dan lupus sisa pepejal.

Lulus 8 tapak sekolah Cina, agama rakyat dan lain-lain.

Tapak perkuburan 37.2 hektar dan Cina 17.2 hektar.

Ipoh Central di Meru Raya dengan 250 bas, diberhentikan oleh BN, dikatakan BN mahukan kroninya masuk. Hamidah umum 11.6 billion dalam Malaysia Insider, tidak ada satupun yang dilaksanakan. Kita umum yang dirancang dan dilaksana.

Disamping beliau menyenaraikan banyak kepincangan dan pembohongan semasa BN memrintah.

http://idhamlim.blogspot.composting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud