ARTIKEL SEBELUM

24/05/13

Seorang lagi pemimpin Pakatan akan didakwa

Ahli Parlimen Ipoh Timor, Thomas Su dijangka akan didakwa Isnin depan di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 (APA) berkaitan satu perhimpunan selepas pilihan raya di Ipoh dua minggu lalu.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, pemimpin DAP itu mengesahkan
perkara itu, dan menurutnya, pegawai penyiasat kes itu telah memintanya hadir di Mahkamah Sesyen Ipoh pada 27 Mei.

NONE
Thomas Su

Su (gambar) berkata beliau akan didakwa mengikut Seksyen 9 (1) APA kerana didakwa gagal memberi notis 10 hari kepada pihak polis sebelum mengadakan perhimpunan itu pada 9 Mei di Ipoh untuk membantah dakwaan penipuan pilihan raya.

"Ia membuktikan bahawa transformasi untuk mewujudkan demokrasi adalah pembohongan," katanya, sambil mendakwa APA telah menjadi satu undang-undang zalim untuk menindas pembangkang.

Menurut laporan media, perhimpunan yang dianjurkan oleh DAP Perak di sebuah dewan persendirian di Ipoh telah dihadiri kira-kira 20,000 orang, berpakaian hitam.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang adalah antara penceramah di perhimpunan tersebut.

Polis Perak juga menyiasat satu lagi perhimpunan bantahan yang dianjurkan oleh PKR Perak pada 12 Mei, yang dihadiri Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


posting terkini dari batuvskayu

Bukti BN tolak Hudud